1950 poze   40617 vizite
Albume
00001Contact00001De vanzare00001Standard de rasa   Australorp negru   Ciobanesc carpatin      Shi-tzu   Ciobanesc caucazian   Rate lesesti0001 rate lesesti matca 20170001 rate lesesti matca 20180001 rate lesesti matca 2019 lot 10001 rate lesesti matca 2019 lot 2   De Centenar0001 rate lesesti matca 2019 lot 30001call duck matca 20170001RATE LESESTI CIOCOLATII MATCA 2016 lot1   Afrodita   Black New Star   Black star   Boboci 2016 - ultima promotie   Boboci mai 2016   Bomboane asortate 2016   Bomboane asortate 2017   Bomboane asortate 2018   bomboane de ciocolata   Bomboane de ciocolata 2016   Bomboane de ciocolata 2019   Dark chocolate 2016   Expo Fauna Hotarele 2018   Expo HERNING 2018   Expo METZ 2015   Expo nationala 2016   Expo nationala 2017   Expo nationala bulgariei 2015   expo nationala bulgariei 2016   Expo Pajura 2015   Expo Pajura 2016   Expo Pajura 2017   Expo Pajura 2018   Expo Pajura 2019   Expo Pet Exhibition 2016   Expo Pet Exhibition 2017   Expo Pitesti 2017   Expo sept 2015   Expo Stefanesti 2016   Pet expo 2015   rate lesesti in zapada   Tarzan      filmulet youtube0001rate lesesti matca 2016 lot 2   Bomboane asortate0001ratoi lesesc import germania000curci albastre matca 2015   Pui de curcaA in zapada la gramadaA1 Betty de bolintin x Izan de bolintinBibilici   Matca 2019Cartusiera buniculuiciobanesc caucazian Betty de Bolintinciobanesc caucazian Ursula de BolintinCiobanesc romanesc carpatin--FULGAciobanesc romanesc carpatin-RELYCurci albastre august 2014 arhivaGaini   AUSTRALORP negru matca 2016   Australorp pui 2015   conchinchina pitic   Florica   Negre si ciocolatii   Phoenix pitic matca 2018   Phoenix pitic matca 2019   Sebright argintiu matca 2018   Sebright argintiu matca 2019   Tineret 2018gaste africaneHUGO -bosi broaste testoasei colectia de reptilei reptile indigeneidentificare rasaIn memoriam Iguana GigiIn memoriam Motanul meuLITERATURA de SPECIALITATELiteratura electronicaNimfePaunipitpalacporci vietnamezi   Rita si copiii   ZburicaPorumbei JANSSEN   Voiajor incaltatporumbei MEULEMANSPrepeliteRate lesesti arhiva   Despre rateRATE LESESTI de COLECTIERate lesesti-varietati de culoareRAZBOI INTRE TITANIrezervatia de zimbri hategrezervatia de zimbri neagras florintes pasari indigenes sticleteScatiiShi-Tzu Mini   MontaShi-Tzu Murat vanatorul familieitrofee muzeul cinegetic posadaTrofeele mele de vanatoarev cumparv de vanzare

membru din 8 aprilie 2013

Ciobanesc carpatin

STANDARDUL RASEI - CIOBANESC ROMANESC CARPATIN
FCI-Standard N° 350 / 13. 07. 2005
CIOBANESC ROMANESC CARPATIN
(Chien de berger roumain des Carpathes "Carpatin")

ORIGINE: România

DATA PUBLICARII STANDARDULUI VALID ORIGINAL : 06.07.2005.

UTILIZARE: Câine ciobanesc utilizat de secole de catre ciobanii români din Carpati, pentru paza turmelor, fiind in acelasi timp si un excelent câine de paza.

CLASIFICARE F.C.I.: Grupa I
Câini ciobanesti si de cireada (fara câinii de cireada elvetieni).
Sectiunea 1.1 - Câini ciobanesti
Fara proba de lucru.

SCURT ISTORIC: Ciobanescul Carpatin a fost selectionat dintr-o rasa endemica prezenta in spatiul Carpato-Danubian. De secole, criteriul principal de selectie a fost utilitatea, acest câine pastrându-si caracterul intact pâna in zilele noastre.
Primul standard a fost redactat in 1934 de catre Institutul National de Zootehnie. Acest standard a fost modificat si reactualizat in 1982, 1999 si 2001 de catre Asociatia Chinologica Româna.
La 30.03.2002 Comisia Tehnica a A.Ch.R. a adaptat standardul in conformitate cu modelul propus de Federatia Chinologica Internationala.

ASPECT GENERAL: câine de talie destul de mare, agil, niciodata greoi, aspectul general fiind acela al unui câine viguros. Corp rectangular, crupa lata, usor inclinata, cutie toracica ampla si inalta, umar lung si usor inclinat.
Dimorfismul sexual este bine marcat, masculii trebuind sa fie mai inalti si mai puternici decât femelele.PROPORTII IMPORTANTE:
- Lungimea craniului este usor mai mare sau egala cu jumatate din lungimea totala a capului
- Lungimea corpului este intotdeauna superioara inaltimii la greaban.
- Regiunea lombara la femele poate fi putin mai lunga.
- Inaltimea pieptului corespunde cu aproximativ jumatate din inaltimea la greaban.

COMPORTAMENT / CARACTER: Câine de paza inascut si curajos, se remarca prin atasamentul instinctiv, neconditionat, fata de turme si fata de stapanul sau.
Este un câine cu un comportament demn, calm si echilibrat.

CAP: tip lupoid.

REGIUNEA CRANIANA: Ciobanescul Carpatin este un câine mezocefal , cu un cap puternic, dar nu greoi. Fruntea este lata si usor bombata. Craniul este mai lat intre urechi si se ingusteaza progresiv catre stop. Silonul frontal este destul de lung si suficient de bine marcat. Stop moderat, niciodata prea marcat,
dar nici sters.

REGIUNEA FACIALA:
- Trufa: Mare, lata si intotdeauna neagra.
- Bot: Puternic, cu o sectiune aproximativ ovala, usor tronconic. Lungimea botului este usor mai mica sau cel mult egala cu lungimea craniului.
- Buze: Groase, bine pigmentate, bine aplicate, cu o comisura bine inchisa.
- Maxilare / dinti: maxilare puternice, solide si drepte. Dantura puternica; muscatura in foarfece; arcadele incisive sunt usor rotunjite.
- Obraji: Uscativi, maseteri puternici dar niciodata proeminenti. Pielea este bine intinsa.
- Ochi: Migdalati, usor oblici , nu prea mari in raport cu dimensiunile craniului, de culoare brun-inchis. Nu sunt proeminenti, si nici infundati in orbite. Pleoapele sunt negre si imbraca bine forma globului ocular.
- Urechi: Nu prea mari, triunghiulare, prinse putin mai sus fata de linia ochiului, cu extremitatea usor rotunjita, bine lipite de obraji.

GAT: Musculos, foarte puternic, de lungime medie, formand un unghi de circa 50° in raport cu orizontala.

CORP: viguros,bine dezvoltat, de forma usor rectangulara.
- Linia superioara: dreapta si ferma.
- Greaban: putin marcat.
- Spate: de lungime potrivita, drept, solid si musculos.
- Sale: puternice si musculoase, dar nu prea late, de lungime potrivita, nici prea lungi ( linia superioara pierzând astfel din fermitate), nici prea scurte.
- Crupa: musculoasa si lata, de lungime potrivita, usor inclinata, niciodata cazuta.
- Piept: bine dezvoltat, bine coborat pana la nivelul coatelor, destul de lat. Coaste solide, bine arcuite, niciodata excesiv.
- Linia inferioara: potrivit de ridicata, abdomen ridicat, dar nu supt si nici cazut.

COADA: prinsa destul de sus, stufoasa, acoperita cu par abundent. In repaos, ea este purtata jos, dreapta sau usor in forma de sabie, atingând punctul jaretului. Cand câinele este atent sau in actiune ea este purtata ridicat , putând depasi nivelul spatelui; nu este nici culcata si nici rulata pe spate.

MEMBRE:
MEMBRE ANTERIOARE: cu osatura puternica.
Vedere de ansamblu :vazute din fata sau din profil, membrele anterioare au aplomburi bune si sunt perpendiculare pe sol.
Umeri: solizi, potrivit de inclinati.
Coate: bine apropiate de corp, nedeviate la exterior sau rasucite spre interior.
Antebrat: drept, foarte viguros, cu sectiune ovala.
Metacarpiene: scurte, usor inclinate.
Labe anterioare: ovale, masive, compacte.
MEMBRE POSTERIOARE: musculoase, cu osatura solida si cu angulatii bune.
Vedere de ansamblu: cu aplomburi bune.
Coapsa: lata, foarte musculoasa.
Gamba: puternica, musculoasa, de lungime potrivita.
Jaret: solid, ferm, nici prea inalt (determinind astfel o accentuare a angulatiei grasetului), nici prea coborat.
Metatars: solid, vertical.
Labe posterioare: ovale, bine dezvoltate si compacte, usor mai mici decat cele anterioare. Degetele sunt arcuite si stranse. Se vor indeparta eventualii pinteni, mai putin in tarile unde aceasta practica este interzisa prin lege.
Cuzinetii sunt elastici si rezistenti.

MISCARE: miscarea degajata si cu o buna alonja. Trapul este viguros si sustinut. Membrele se misca in planuri paralele.

PIELE: pigmentata cenusiu. Trufa, marginile pleoapelor si buzele trebuie sa fie de culoare neagra. Se prefera unghiile de culoare cenusie sau neagra.

ROBA:
PAR: Parul este aspru, des si drept. Subparul este dens si moale. Cu exceptia capului si a fetelor anterioare ale membrelor, unde parul este scurt si plat, parul este abundent pe tot corpul, de lungime potrivita. Pe gât, fata posterioara a membrelor si pe coada, parul este mai lung, abundenta parului in aceste regiuni fiind tipica.
CULOARE: nisipiu - carbunoasa ( lupie), cu nuante diferite, adesea mai deschise pe partile laterale si mai inchise deasupra trunchiului; nisipiu - carbunoasa ( lupie) cu pete albe de preferinta nu prea intinse.

TALIE SI GREUTATE
Inaltime la graban : ideala :65-73 cm la masculi si 59-67 cm la femele.
Cu toatea acestea cel mai important este aspectul general.
Greutate: in raport cu talia, dand impresia unui câine puternic, dar nu greoi.

DEFECTE: Orice abatere fata de cele de mai sus constituie un defect care se va penaliza in functie de gravitatea abaterii respective.

DEFECTE GRAVE:
- orice abatere fata de cele de mai sus si care afecteaza utilitatea
- constitutie fragila sau prea greoaie
- ochi de culoare prea deschisa
- pleoape inferioare prea cazute, descoperind globul ocular
- buze foarte carnoase si comisuri cazute
- defecte importante de pigmentatie
- lungime excesiva a corpului (mai mult de 10%) sau corp inscriptibil intr-un patrat

DEFECTE ELIMINATORII:
- exemplare agresive, fricoase sau apatice
- exemplare clar atipice ,cu aspect ce aminteste de acela al molossoizilor
- lipsa unui P3 si a altui dinte, lipsa unui canin, lipsa unui P4, lipsa unui molar, sau lipsa a trei dinti sau mai multi (fara PM1)
- prognatism superior; prognatism inferior, muscatura in cleste
- osatura foarte fina
- cutie toracica insuficient dezvoltata
- lipsa subparului, par altfel decat scurt pe cap si pe fetele anterioare ale membrelor, par cret sau grifonat, par sârmos, par lung, moale, matasos, formând carare pe mijlocul spatelui
- depigmentare importanta a pleoapelor, a trufei, a pielii sau a buzelor; heterocromie oculara (ceacâr)
- culoare maro, tigrat, galben sau baltat cu aceste culori
- exemplare adulte cu o talie sub 62 cm la masculi si sub 58 cm la femele

Orice câine care prezinta in mod evident anomalii de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat.
NB: masculii trebuie sa aiba doua testicule cu aspect normal, completAlbumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.